Goedkopere autoverzekering

De auto is in Nederland een ongekend populair vervoersmiddel. Reden er in 1991 nog 5,1 miljoen exemplaren op onze wegen rond, in 2018 is dit aantal gestegen naar 8,4 miljoen. Wie een auto bezit heeft een aantal plichten en één daarvan is het afsluiten van een autoverzekering.

In Nederland kun je globaal kiezen voor 3 verzekeringsvormen:

  1. All risk autoverzekering
  2. WA Beperkt Casco autoverzekering
  3. WA autoverzekering

Nummer 1 in de lijst is de meest uitgebreide variant. Deze autoverzekering dekt de schade van de tegenpartij, maar ook je eigen schade. De WA autoverzekering is het minst uitgebreid en dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt. De WA Beperkt Casco autoverzekering is een tussenweg. Bij deze variant zijn diefstal, brandschade, aanrijdingen met dieren, weersinvloeden (zoals hagel) en ruitbreuk ook gedekt.

Wat voor soort autoverzekering moet ik kiezen?

Een all risk autoverzekering is uiteraard het duurste en de WA het goedkoopste. Welke variant in jouw situatie het beste is hangt van een aantal factoren af. Een belangrijke factor is de leeftijd van jouw auto.

Globaal kun je stellen:

  1. All risk – auto’s tot 5 jaar oud
  2. WA Beperkt Casco – auto’s van 6 tot 9 jaar oud
  3. WA – auto’s van 10 jaar en ouder

Maar let op: ook als jouw auto al wat ouder is kan een uitgebreide dekking een verstandige keuze zijn. Heb je jouw auto bijvoorbeeld nodig voor woon-werkverkeer en heb je niet voldoende spaargeld om bij schade een vervangend exemplaar aan te schaffen? Dan is het juist heel verstandig om voor een all risk autoverzekering te kiezen. Zo’n autoverzekering is door de betere dekking uiteraard duurder, maar doordat jouw auto al op leeftijd is en daardoor een relatief lage dagwaarde heeft is het risico voor de autoverzekeraar ook beperkt. Dit zorgt ervoor dat een all risk verzekering lang niet altijd veel duurder hoeft te zijn.

Hoe vind ik een goedkopere autoverzekering?

Op basis van de leeftijd van je auto en de vraag of je voldoende middelen achter de hand hebt om een vervangende auto te kunnen kopen bepaal je welke vorm autoverzekering het beste bij je past. Met deze informatie in het achterhoofd kun je opzoek gaan naar een goedkopere autoverzekering.

Het sleutelwoord bij het vinden van de goedkoopste autoverzekering is vergelijken. Alle verzekeraars bellen om te informeren naar de premie is niet nodig, tegenwoordig zijn er diverse vergelijkingswebsites die jou binnen een paar muisklikken kunnen helpen met het vinden van het goedkopere exemplaren.

Hoe het werkt?

Vul het kenteken van je (nieuwe) auto, je postcode, huisnummer, geboortedatum, aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt in en de vergelijkingswebsite doet de rest. Binnen een paar seconden krijg je een lijst met alle beschikbare autoverzekeringen en de bijbehorende premie te zien.

Direct de goedkoopste kiezen of…

Een goedkopere autoverzekering vinden is zo een fluitje van een cent, maar let op!

De autoverzekering met de laagste premie is niet meteen zonder twijfel de beste keuze. Naast de prijs moet je ook letten op:

De polisvoorwaarden. In deze voorwaarden staat wat er precies verzekerd is en op welke manier. Deze voorwaarden zijn niet bij alle autoverzekeraars gelijk. Hierdoor ben je bij de ene autoverzekering simpelweg beter verzekerd dan bij een andere partij. Een goede vergelijkingswebsite houdt hier rekening mee en geeft naast de hoogte van de premie ook aan hoe goed de polisvoorwaarden in relatie tot de andere autoverzekeringen zijn.

Een ander aspect is het eigen risico. Heb je schade en laat je dit door de verzekeraar betalen? Dan kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen. Bij sommige autoverzekeringen betaal je 0 euro, bij anderen kan het eigen risico 350 euro bedragen. Neem dit ook mee in de overweging bij het vinden van een goedkopere autoverzekering.

Let tot slot ook nog op een ander belangrijk aspect: de ervaringen van mensen die dezelfde autoverzekering hebben. Door de reviews door te nemen krijg je direct een beeld van de klantvriendelijkheid en de schadeafhandeling.