Goedkoopste zorgverzekering vinden

In december van ieder jaar draaien de zorgverzekeraars in Nederland overuren. Bijna een miljoen Nederlanders stappen over naar een andere zorgverzekering. En dat doen de meesten om een heel simpele reden: een andere verzekeraar biedt de goedkoopste zorgverzekering voor dat jaar aan.

Wil jij ook de goedkoopste zorgverzekering hebben? In dit artikel leggen we in een aantal eenvoudige stappen uit hoe het werkt.

Weinig zorg nodig? Overweeg een hoger eigen risico

Maak je weinig gebruik van de zorg en verwacht je dat dit het aankomende jaar niet gaat veranderen? Dan kun je overwegen om een hoger eigen risico te nemen. In 2019 is het verplichte eigen risico 385 euro. Dit kun je vrijwillig in stappen van 100 euro verhogen tot 885 euro. Bij iedere verhoging van het eigen risico wordt de maandelijks te betalen zorgpremie lager.

Wil je volledig vrije artsenkeuze?

Kies je voor een restitutiepolis dan heb je 100% volledig vrije artsenkeuze. Dit betekent dat je in heel Nederland bij alle zorgverleners terecht kunt. Ga je voor een naturapolis, dan wordt de behandeling alleen volledig vergoed bij gecontracteerde zorgverleners. Besluit je om naar een zorgverlener te gaan die geen afspraken heeft gemaakt met jouw zorgverzekeraar, dan loop je de kans een deel van de behandeling zelf te moeten betalen. Dit kan flink in de papieren lopen.

De restitutiepolis kent dus veel meer vrijheid maar is daardoor in de regel ook duurder dan een naturapolis. Vind je het geen probleem om alleen bij gecontracteerde zorgverleners terecht te kunnen? Dan kun je door een naturapolis te kiezen geld besparen.

Betaling ineens

Beschik je over meer dan voldoende spaargeld? Dan kun je overwegen om je zorgpremie in één keer voor een heel jaar te betalen. Dit zorgt voor minder administratieve rompslomp voor de verzekeraar en in ruil daarvoor kun je een leuke korting van +- 2% krijgen.

Aanvullende verzekeringen echt nodig?

Naast de basisverzekering kun je je met aanvullende pakketten verzekeren voor behandelingen bij de tandarts, fysiotherapeut of brillen en lenzen. Stel jezelf de vraag of je deze aanvullende verzekeringen echt nodig hebt. Verwacht je de verzekerde behandelingen echt te gaan gebruiken? En is het wellicht voordeliger om jouw jaarlijkse bezoek aan de tandarts uit eigen zak te betalen?

Recht op zorgtoeslag?

Zorgtoeslag wordt door onze overheid uitgekeerd als tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering. Of je recht hebt op zorgtoeslag is grotendeels afhankelijk van je inkomen. In 2019 ligt de grens op ongeveer 30.000 per jaar. Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag.

Vergelijken loont

In Nederland heb je de keuze uit tientallen zorgverzekeringen. De dekking van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar exact gelijk maar desalniettemin zitten er grote verschillen in de te betalen premies. Het verschil tussen de goedkoopste zorgverzekering en de duurste bedraagt al gauw 40 euro per maand. Op jaarbasis is dat maar liefst 480 euro.

Vergelijken en zo nodig overstappen loont dus zeker de moeite.